Sunday, January 8, 2012

Obelisk van Port Vendres

In Port Vendres staat op de Place de l'obélisque een opmerkelijk monument ter ere van het ontstaan van dit pittoreske havenstadje ten zuiden van Perpignan.
In het midden van de Place de l'obélisque, de vroegere Place Royale, staat een 33 meter hoge Obelisk, gebouwd op verzoek van maarschalk De Mailly, ter ere van koning Lodewijk XVI. Het is gemaakt van roze marmer uit Villefranche de Conflent en wit marmer uit Estagel door de architect van de Verlichting, Charles de Wailly, en is versierd met vier bronzen bas-reliëfs die het onafhankelijke Amerika, de marine, de afgeschafte horigheid en de vrijheid van handel voorstellen. In de vier hoeken van het traliewerk staan vier allegorische symbolen die de toen bekende werelddelen voorstellen: Azië, Afrika, Europa en Amerika. Op de punt van de obelisk staat een wereldbol met daarboven de fleur-de-lis.




De eerste steen van de obelisk werd gelegd op 28 september 1780. De definitieve begroting voor de obelisk werd pas op 5 november 1781 bekendgemaakt. Charles De Wailly wijzigde zijn plannen nog in 1782 en 1783.
De obelisk is sinds 1920 geclassificeerd als Historisch Monument. 

Een voorbeeld van egyptomanie in Frankrijk van voor de Egyptische expeditie van Napoleon.



Christiaan Janssens

No comments:

Post a Comment